Je bekijkt nu Wat zijn de taken van een bruidsmeisje en bruidsjonkers?

Wat zijn de taken van een bruidsmeisje en bruidsjonkers?

Bruidsmeisjes en bruidsjonkers mogen, wat mij betreft, niet op een bruiloft ontbreken. Kinderen zijn onvoorspelbaar en dat zal onverwachte maar ook grappige momenten (en foto’s) met zich mee brengen. Bruidsmeisje zijn is meer dan heel de dag in een mooi jurkje rondhuppelen. Bruidskinderen hebben ook belangrijke taken tijdens de bruiloft. Taken moeten uiteraard passen bij de leeftijd van de kinderen. Bestaan jouw bruidskinderen uit zowel tieners als peuters? Zeg tegen de oudste kinderen dat hun de leiding hebben en dat de kleintjes ze kunnen helpen met simpele taken. We bespreken in deze blog een aantal taken voor bruidsmeisjes en bruidsjonkers. 

Bruidsmeisje en bruidsjonker bruiloft bruidsmeisjes jurkje
Bruidsmeisje in een jurkje dat we voor haar hebben gemaakt

Helpen met de voorbereidingen van de bruiloft

Bruidskinderen kunnen al mee helpen voordat de bruiloft is begonnen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld helpen met DIY projecten voor de grote dag. Denk hierbij aan het verven van de bordjes met tafelnummer, versieren van de enveloppedoos en het maken van bedankjes voor de gasten. Vraag ook aan de bruidskinderen welke leuke activiteiten hun graag terug willen zien op de bruiloft. Zo kun je bijvoorbeeld een kindertafel maken met daarop tekenspullen en spelletjes om de kinderen bezig te houden. Of dromen de kinderen misschien dat er een springkussen of goochelaar aanwezig is op de bruiloft? Hiermee zullen ze zich niet vervelen en dat zou jou ook meer rust zal geven tijdens de trouwdag. Een win win situatie dus 🙂 

De sleep tillen

De lievelingstaak van veel bruidsmeisjes: het tillen van de sleep of sluier van de bruid. Dit is een taak waar de meeste meisjes erg naar uitkijken en zich er belangrijk door doen voelen. Maar dit is niet een taak die alleen bruidsmeisjes op zich kunnen nemen. Het ziet er juist super schattig uit als een kleine bruidsjonker de bruid helpt met het tillen van de sleep. 

Twee bruidsmeisje die sleep tillen in bruidsmeisjes jurkjes met veertjes en kant
Twee bruidsmeisjes in jurkje Jazz

Aangeven van de trouwringen

De belangrijkste taak van de bruidskinderen tijdens de bruiloft is het aangeven van de trouwringen. Deze taak kunnen zowel bruidsmeisjes als bruidsjonkers vervullen. Dit is een belangrijke maar ook wel een heel spannende taak. Als het bruidsmeisje of bruidsjonker de ringen komt brengen zullen alle ogen op hem of haar gericht zijn. Bedenk van te voren goed na hoe het kind met deze druk zal omgaan. Sommige kinderen zullen hier verlegen van worden en het op het laatste moment niet durven. Kies in dat geval voor een volwassenen of ouder kind die de ringen kan komen brengen of de kleintjes kan assisteren. Zo voorkom je dat je in je bruidsjurk achter een wegrennend kind met de bruidsringen moet aanrennen (hoewel dit wel leuk trouwfoto’s kan opleveren haha). 

Bruidsmeisjes jurkje met veertjes
Bruidsmeisjes in jurkje Fé

Bloemblaadjes strooien 

Bruidskinderen lopen voor de bruid naar het altaar. Terwijl ze naar het altaar lopen strooien ze bloemblaadjes in het gangpad. Deze tradities symboliseert vruchtbaarheid. Het witte (tegenwoordig ivoren) jurkje van het bruidsmeisje staat voor zuiverheid. De rode rozenblaasjes die zij strooit staan voor vruchtbaarheid. Tegenwoordig worden er ook andere kleuren bloemblaadjes gebruikt. Meestal wordt er gekozen voor een kleur die bij de styling van de bruiloft pas. Maar ook andere kleuren kunnen een betekenis hebben. Zo staat roze voor waardering voor een ander en volmaakt geluk, geel voor vriendschap, lila wordt gebruikt als het liefde op het eerste was tussen het bruidspaar en perzik kleurige bloemenblaadjes staan voor hoop van de toekomst.
De bloemenblaadjes plaats je een mooi mandje voor de bruidskinderen

Bruidsmeisje jurkje van tule met donkergroene band
Bruidsmeisje in een So Cute! bruidsmeisjes jurkje dat bloemblaadjes strooit

Cadeaus aannemen en gastenboek beheren

Iets ouderen kinderen kun je de taak geven om de cadeaus aan te nemen en de cadeautafel te beheren. Op die manier heb jij je handen vrij en kun je jouw aandacht richten op je gasten.
Daarnaast heb jij het tijdens de bruiloft te druk om iedereen erop te wijzen iets in het gastenboek te schrijven. Dit is een goede taak om aan je bruidskinderen over te laten. 

Kinderakte tekenen

Officieel moeten getuigen 18 jaar of ouder zijn maar met een kinderakte geeft je kinderen het gevoel dat zij er ook bij horen. Oudere kinderen geven toestemming voor het huwelijk door hun naam en handtekening op de kinderakte te schrijven. Kleine kinderen die nog niet kunnen schrijven kunnen de kinderakte eventueel ook ‘ondertekenen’ door middel van een handafdruk gemaakt met vingerverf (hou doekjes bij de hand als je geen gekleurde handafdrukken op je mooie ivoren bruidsjurk wilt ;)). Kinderen vinden het fantastisch om net als de ‘grote mensen’ zo hun toestemming te geven.

Bruidsboeket dragen

De bruid kan op verschillende momenten op de bruiloft, zoals tijdens de ceremonie, aan het bruidsmeisje vragen of ze het bruidsboeket wil dragen. 

Bellen blazen of confetti strooien

Het is eindelijk zover: jullie zijn getrouwd! Als jullie de plaats waar de ceremonie heeft plaats gevonden verlaten kunnen kinderen bellen blazen. Deze wedding bubbels maken dit moment extra vrolijk en feestelijk. Een ander leuk initiatief is het strooien van (biologisch afbreekbare) confetti. Hierin kun je de themakleur van de bruiloft terug laten komen.

Bruidsmeisjes met groene bruidsmeisjes jurkjes maat 80 74
Yes! Wij zijn getrouwd!

Cadeautje voor de bruidskinderen

Nadat de bruidskinderen je de hele dag goed hebben geholpen ben je natuurlijk hartstikke trots op ze. Dit kun je laten blijken door een bedankje te geven aan het eind van de bruiloft. Extra leuk zijn gepersonaliseerde cadeautjes die speciaal voor hun gemaakt zijn.  Zoals bijvoorbeeld een knuffel met naam, een T-shirt met naam, of een magische pailletten rugzak met naam

Geef een reactie